BOA’S GEWOND – 13/08/2022

In de Televaag een artikel over zeven BOA’s die gewond zijn geraakt nadat ze een stilstaand voertuig wilden controleren. Het is géén geheim dat ik tegen de inzet van BOA’s ben. En dan bedoel ik de handhavende en parkeer BOA’s. Zij doen taken die de hoger opgeleide politie zou moeten doen, vind ik. En ik zie ze daarbij ook nog als een soort privé legertje van de gemeente. Dat de BOA’s (zwaar) gewond raakten en hun noodknop moesten gebruiken vind ik verschrikkelijk. Waar ik echter moeite mee heb is dat ze hulpverleners worden genoemd. Ja, ze helpen, net als de politie, bij een incident en dat is erg fijn! Maar ik vind dat je politie en BOA’s waarvan hun hoofdtaak opsporing en handhaving van regels is, géén hulpverleners kan noemen. Want ze hebben opsporingsbevoegdheden en dragen wapens. Hun CORE business is dus handhaven en opsporing. Daarom vind ik het feit dat ze aangifte doen tegen hun arrestanten, niet logisch. Ik vind dat iedereen zich mag verzetten tegen aanhouding. Sterker nog: ik vind dat een mensenrecht. Maar dan moet je natuurlijk ook niet zeuren als de politie geweld tegen je gebruikt als je verzet pleegt. Dat is dan weer hún recht en misschien ook wel plicht. Maar ik vind het dus de omgekeerde wereld dat handhavers die mensen op hun gedrag willen aanspreken of boetes willen uitschrijven hulpverleners worden genoemd. Dat is gewoon niet juist. Ook juridisch zou dit niet juist moeten zijn. Dat zit anders bij de ambulance én brandweer. Dat zijn wél hulpverleners, want zij dragen geen wapens en hebben ook geen handhavende of opsporingsbevoegdheden.

Wist u trouwens dat Rijkswaterstaat (weginspecteurs en mobiele verkeersleiders) ook steeds meer handhavend optreden bij verkeerssituaties? Vele wagens (die gele met donkere strepen) zijn inmiddels uitgerust met blauwe zwaailichten én sirenes. Ja, zult u zeggen, dat is toch gemakkelijk bij een ongeluk?
Zeker, maar deze Rijkswaterstaat medewerkers (dragen ze ook wapens bij zich?) mogen dus ook steeds meer handhavend optreden en boetes aan automobilisten uitdelen. Maar zijn dit dan nog hulpverleners, vraag ik mij zo af? Ik vind dus van niet. Ik vind ze het verlengstuk van de politie en OM. En dus zijn het handhavers geworden met als extra taak hulpverlening. Ook weer een maatregel verzonnen door het regime Rutte. Onderdrukking en controle is tegenwoordig de norm.

Maar goed, het gaat mij dus vooral om het recht. Veel mensen zullen dit een belachelijke stelling vinden, maar de handhavers begonnen met het gedonder (een controle), technisch gezien. Dus dan kan er (soms) een tegenreactie verwacht worden. De mensen in kwestie kunnen dan meewerken, tegenwerken als ze wat te verbergen hebben óf tegenstribbelen als ze zich onterecht aangesproken voelen. Ik zal zelf nooit geweld gebruiken. Maar ook ik heb helaas géén goede ervaringen met (parkeer) BOA’s. Bij mijn laatste aanvaring met parkeer BOA’s van een aantal jaren geleden was ik zó boos toen ik een parkeerboete zag onder mijn ruitenwisser dat ik ze ook meteen actief ben gaan zoeken en heb aangesproken. De onterechte parkeerboete werd natuurlijk door de gemeente geseponeerd en de betreffende BOA’s zijn (naar zeggen van de gemeente) ook aangesproken op hun handelen, maar ik kan mij dus goed voorstellen dat handhavers of parkeer BOA’s een bepaalde boosheid of reactie bij mensen kunnen opwekken, en om één of andere reden is die emotie vaak anders dan als het om politie gaat. Dat is een heel natuurlijke reactie, denk ik zo maar. Maar met praten kom je gelukkig héél ver. Toch hoor ik vanuit verschillende (maatschappelijke) hoeken dat met BOA’s soms moeilijk te praten valt.

Maar hoe dan ook, ik verafschuw geweld tegen hulpverleners én handhavers en ik zal dan ook meteen ingrijpen/handelen als mensen hen kwaad willen doen, laat dat duidelijk zijn. Echter, in zo’n beroep loop je nu eenmaal méér risico dan in mijn beroep als docent. Dat weet je van te voren. En zeker BOA’s gaan het helaas zwaar krijgen in deze hele onzekere tijd, denk ik. Daar moeten ze zich echt bewust van zijn. Zij zijn immers vaak de eerste lijn bij kleine ongeregeldheden. Maar deze kleine ongeregeldheden kunnen heden ten dage zeer gevaarlijk uitpakken gezien deze onstuimige tijden waarin wij leven. Stel dat de pinautomaten op een gegeven moment dicht gaan of gelimiteerd worden. Reken maar dat er boze massa’s ontstaan die niet meer bij hun geld kunnen. En wie zijn er dan vaak als eerste bij? De BOA’s. Met hun gedrevenheid proberen ze dan misschien het vuur te blussen, maar tegen boze mensenmassa’s die op meerdere plaatsen losgaan kun je nu eenmaal niets beginnen. Ook de politie zal het daar moeilijk mee gaan krijgen. En reken maar dat deze crisissen nog niet over zijn. We staan pas aan het begin.

Het regime Rutte heeft een aantal maanden geleden nog zo’n 13 miljoen euro uitgetrokken om een blik extra BOA’s open te trekken. Voor mij een duidelijk teken naar welke richting dit afgrijselijke regime zich beweegt.


UPDATE 15 AUGUSTUS 2022 – De zus van de verdachten zegt dat de BOA’s onnodig geweld gebruikten. Dit verhaal wordt onderschreven door buurtbewoners (en die zouden toch onpartijdig moeten zijn, toch?). Meer info kan ik helaas niet teruglezen vanwege Premium artikel van het AD. Als het waar is onderstreept het mijn argumenten uit een eerdere post en deze post dat BOA’s niet uitblinken in conflictbeheersing en soms dus zelf (ongewild) voor escalatie kunnen zorgen.

ONZE GRONDWET BESCHERMT ONS TEGEN DE OVERHEID, MAAR NU EVEN NIET.

Nick

Bronnen: telegraaf.nl, autorai.nl en jensen.nl

Similar Posts