POLITIE GAAT ZOEKGEDRAG EIGEN MEDEWERKERS MONITOREN – 06/12/2020
POLITIE GAAT ZOEKGEDRAG EIGEN MEDEWERKERS MONITOREN – 06/12/2020
De politie gaat het zoekgedrag van medewerkers in de database systemen van de politie monitoren om lekken te voorkomen. Zo op het eerste gezicht zou je denken. Ja, daar is wel wat voor te zeggen. Medewerkers van de politie kunnen anders jan en alleman opzoeken. Denk aan bekende Nederlanders.
Maar ik zie een grote keerzijde, namelijk:
1) Weer een controlemechanisme in toch al opkomende politiestaat. Het monitoren van je medewerkers hoort niet op deze manier plaats te vinden. Het verziekt ook de arbeidsverhoudingen.
2) Medewerkers durven misschien niet meer te gaan zoeken als ze een idee of tip hebben gehad.
Ja, ze kunnen dan kunnen ze om toestemming gaan vragen bij hun leidinggevende. Maar wie is hij of zij om dat te bepalen? Het geeft géén vertrouwen. ook waar een integriteitskwestie kan opborrelen is het niet altijd handig om een leidinggevende om toestemming te vragen. Denk aan de rol van klokkenluider die het functioneren van zijn baas aan de orde wil stellen.
Een politiefunctionaris hoort altijd gewetensvol te handelen. Maar ook waar tijd een rol speelt dient een medewerker snel informatie op te kunnen zoeken. Dus ik vind het een slecht plan. Echt héél slecht.
Geef vertrouwen en krijg vertrouwen.
Omdat een enkeling misbruik maakt van het zoeksysteem en database moet de rest worden gecontroleerd.
Elke keer wordt het weer lastiger om je werk goed te doen. Bang om niet te deugen zal alles gemonitord gaan worden. Dit moet stoppen. Nu kan het nog.
Het internet heeft ons veel goeds gebracht maar er is ook een keerzijde. En onze leiders zijn zó dom dat ze die keerzijde niet zien of misbruiken voor hun eigen doelen.
Als dit in het onderwijs zou gebeuren dan zou ik niets meer raadplegen en zullen onze leerlingen er uiteindelijk het slachtoffer van worden. Dat kan ik direct zeggen. Alles wat ik in ons onderwijssysteem zoek heeft een functie. Die zoekopdracht van mij, soms ook op onbekende leerlingen, dient uiteindelijk altijd om een leerling op de juiste manier aan een diploma te kunnen helpen of verder te brengen buiten ons onderwijs.
Als mijn leidinggevende ons als docent zou monitoren en mij ter verantwoording zou roepen voor een zoekactie dan is het voor mij tijd om de school te verlaten.
Nick
Bron: nu.nl