TIENERS EN CORONA – 20/11/2020

TIENERS EN CORONA – 20/11/2020 

Vandaag in het AD gaat het over Corona bij tieners.
Kinderarts en epidemioloog Paticia Bruijning vertelt dat kinderen en tieners vaak niet eens doorhebben dat ze Corona hebben of hebben gehad. Dit vanwege de milde klachten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dan niet besmettelijk kunnen zijn. Er wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Ik noem mijn leerlingen wel eens ‘coronabommen’  🙂  Maar dat doe ik altijd met een kwinkslag. Die weten allemaal dat ik totaal niet bang ben voor corona omdat ik goed luister naar de echte experts en mij niet bang laat maken door een regering en RIVM die weigeren om gedegen buitenlands wetenschappelijk onderzoek serieus te nemen.

Mijn gevoel zegt al een hele tijd dat dit virus onder ons is en blijft. De kinderen krijgen het ook allemaal. Zeker omdat die nog eens veel aan elkaar klitten. Want dat mag. Ze dienen wel 1,5 meter afstand van hun docent te houden. Bij mij in de les lukt dat nooit. Ik moet ze vaak helpen op hun laptop en soms neem ik hun toetsenbord of muis even over. Ik verzaak dan beide maatregelen waar Rutte het altijd over heeft, namelijk handen stukwassen (die was ik alleen in de ochtend even) en de 1,5 meter regel is in het onderwijs niet uitvoerbaar.
Een politieagent kan ook géén aanhouding verrichten op 1,5 meter afstand.
Ook draag ik géén muilkorf in de klas. Op de gangen moet het, anders zou ik dat zeker ook niet doen!

En toch, even afkloppen, ben ik al die maanden niet ziek geworden terwijl er al bewezen en onbewezen corona tieners bij mij in het lokaal hebben gezeten. Zou dat dan mazzel zijn geweest? of word ik vroeg of laat ook gepakt door dit virus? Of, en ik denk dát de reden is, ik ben gewoon goed bezig met de JUISTE maatregelen te nemen tegen dit virus!

Want, óf ik heb al corona gehad met milde klachten (maar past niet in mijn profiel) óf dankzij mijn maatregelen is de kans minimaal dat ik het zal krijgen. Maar, nog belangrijker: ik bescherm mijn leerlingen ook een aantal uur tegen dit virus door goed te ventileren!

Mijn situatie en maatregelen:

– Ik woon thuis alleen. In een wat ouder huis met niet overal isolatie. Dus meer natuurlijke luchtverversing.
– Ik heb thuis een hoge luchtvochtigheid. De schimmel staat wel eens op de muur. Vanwege mijn 2 aquariums die
  de gehele dag warme en vochtige lucht uitstoten. Dit helpt ook goed tegen de aerosolen.
– Ik geef mensen soms een box en soms een hand als de situatie dat toelaat. 
– In de klas heb ik zelden 1,5 meter afstand tussen mij en een leerling. Ook was ik mijn handen zo min mogelijk. Soms slechts 1x per dag.
– Ik ga zo min mogelijk de deur uit. Niet omdat ik bang ben maar omdat ik lui ben. Ik ga alleen naar mijn werk, soms naar de kapper en kort boodschappen doen.  Uitgaan doe ik zelden want ik ben gewoon graag thuis.
– Op mijn werk gaat als eerste een raam en deur open. Daarnaast gebruik ik actieve ventilatie voor dat open raam met een industrie ventilator. Door het milde weer heb ik nog géén klachten van leerlingen gekregen dat het koud is. Dat gaat nog wel komen maar dat is dan pech. De ventilator blijft aan. Wat er ook gebeurt.
– Ik werk meestal vanuit 1 lokaal. En die is dus altijd perfect geventileerd. En natuurlijk let ik ook op de luchtvochtigheid.

En bovenstaande maatregelen zijn, denk ik, nu precies de reden dat ik, weer even afkloppen, nog niet Corona ziek ben geweest.

Ik hoorde gisteren op mijn herhalingscursus BHV van de docent (ambulancebroeder) dat 90% van de Covid19 patiënten hun reuk- en smaakvermogen tijdelijk kwijt zijn. Dus dat is een belangrijk symptoom.
Ik heb net gegeten en ik proefde toch echt die heerlijke macaroni. Dus nog géén alarm voor mij 🙂
Wel heb ik soms een licht verstopte neus (al jaren chronisch) maar al die geuren ruik ik prima.

Heb gisteren tijdens een fel tegenlicht eens wat speeksel de lucht ingeblazen in mijn woonkamer.
De hele grote druppels vallen binnen 1 meter gewoon snel neer. Maar de wat kleinere zichtbare druppeltjes (dus nog steeds groot 🙂 ) blijven even zweven en sommige druppeltjes stegen zelfs op. Het was allemaal goed zichtbaar in het felle licht.
Dus gewoon praten in een ruimte geeft zeker grotere (en kleinere) rondzwevende aerosolen. Laat staan hoesten en niesen.
Dus helpt een mondkapje? Volgens de Nederlandse regering en Jaap van Dissel zeker niet. Mijn mening was tot nu toe ook NEE. Maar alles hangt af van de definitie van wat een grote druppel is. Grote druppels dragen niets bij aan de verspreiding van het virus want die vallen binnen 1 meter op de grond. Van Dissel is echter van mening dat die grotere druppels, als je de 1,5 meter niet in acht houdt, wel degelijk in iemands oog of neus kunnen komen. Die kans acht ik echter zeer, zeer klein. Maar wat is een grote druppel? Volgens het RIVM druppels groter dan 5 micrometer! (als ik het goed heb.) En dat is bullshit want dat zijn juist aerosolen! Want mijn uitgespuugde druppels waren op zicht ongeveer slechts 3 haren dik. Dat is zo’n 300 micrometer. en die bleven al zweven of stegen zelf op! Dus aerosolen!

Een muilkorf helpt dus bij het opvangen van grotere druppels en ook wat aerosolen. Schatting is dat 95% wordt afgevangen. Echter de muilkorf helpt lang niet zo goed als verse lucht en kan door interne vervuiling zelfs gevaarlijk worden. Dus ik ben en blijf tegen muilkorven. Want de hele kleine aerosolen gaan nog steeds gewoon de ruimte in. En, met zo’n muilkorf kun je jezelf in gevaar brengen omdat je de verdampte druppels (lichaamswarmte) in je muilkorf weer naar binnen krijgt. Dus je kan er zelf misschien wel (nog) zieker van worden. Ook het gevaar voor schimmels in je muilkorf wordt ook nog wel eens onderschat! Dus die ondingen vaak wassen!

Al met al denk ik dat goede ventilatie (liefst geforceerd!) voor ons allemaal het beste is. Dan is de kans op besmetting minimaal of bijna 0%. Buiten is dus het meest veilig naar mijn mening. En ik weet zeker dat het niet lang meer gaat duren voordat de WHO dat ook definitief toe gaat geven. Want ventilatie hebben ze al genoemd als belangrijke factor om verspreiding van covid19 binnen te voorkomen. En dan kom je automatisch ook weer op het aerosolen verhaal.

Die muilkorven? Die vind ik nog steeds gevaarlijk en ook nog eens lelijk bij de mensen staan. DUS WEG ERMEE!

Nick

Bronnen: nu.nl, ad.nl, YouTube.nl en maurice.nl

Similar Posts