CORONAWET – 24/10/2020

Donderdag 29 oktober is het zover. Dan stemt de Eerste kamer over de Coronawet die de plaatselijke noodverordeningen zal gaan vervangen.
Volgens Trouw zijn er vele boze mails bij de Eerste kamer binnengekomen betreffende de aankomende wet.
Echter hebben veel van die mensen commentaar op wetsartikelen in die aankomende wet die er allang uit zijn gehaald. Ook bevatten veel mails volgens Trouw dezelfde teksten en opmaak.
De oorspronkelijke wet, ingediend door Hugo de Jonge, was onacceptabel voor de Tweede kamer en werd dus op veel punten aangepast.

Dat er nu veel protest binnenkomt op deze wet is echter niet zo raar. Het is immers 5 voor 12. Echter wat ik zo dom vind van die mensen die protesteren is dat ze eerst niet goed de nieuwe, gecorrigeerde wet doorlezen en dan pas actie ondernemen. Maar nee hoor. Protesteren op basis van oude wetteksten en ook nog eens dezelfde soort teksten mailen. Dat zal de zaak niet echt helpen.

De conceptwet was dan ook een regelrecht recept voor een dictatuur. In die conceptwet was het mogelijk om een huis binnen te vallen indien er teveel mensen op bezoek waren. In de aangepaste wet is dat er uitgehaald. Echter de politie kan altijd binnenvallen op bijvoorbeeld de smoes over (geluid)overlast. Ik ben benieuwd of dat zal gaan gebeuren.

Zelf ben ik ook tegen de invoering van de Coronawet, want een wet verdwijnt niet zomaar als hij is aangenomen. Deze wet blijft in principe een half jaar geldig, daarna vervalt hij tenzij de wet door de tweede kamer wordt verlengd. En dat kan per 3 maanden, dacht ik.

Echter… Corona is onder ons en blijft onder ons. Dus deze wet is een opmaat voor het verankeren van bijvoorbeeld de 1,5 meter regel. Dat kan echter ook 2 meter worden of minder. Bedrijven en instellingen kunnen zonder pardon gesloten worden bij overtredingen. Ook kan de mondkapjesplicht in de openbare ruimte definitief doorgevoerd worden. Bij een verlenging van de wet krijgt de Tweede kamer instemmingsrecht, de Eerste kamer niet. Dus het blijft een enge zaak.

De aantekening op een strafblad is gelukkig ook afgeschaft, En terecht!  Bizar dat je een boete + aantekening in strafblad kon krijgen als je iemand een hand gaf, want binnen de 1,5 meter regel!

Al met al snap ik dus héél goed dat mensen tegen die wet zijn. Maar áls je dan een mail stuurt, check dan even waarover je het hebt. Ik ben overigens wel blij dat mensen zich ernstige zorgen over deze aankomende wet maken.

Het overgrote deel van het Nederlandse volk zal de rekening op den duur vanzelf gepresenteerd krijgen. Maar dan is het te laat. Mensen eisen nu bijvoorbeeld dat er overal mondkapjes gedragen dienen te worden. Die bange schijterds denken alleen aan zichzelf en doen géén onderzoek naar de werking ervan.
De kleine minderheid waartoe ik behoor is dus de klos.

Als ik het een beetje goed kan inschatten, denk ik dat we de komende 3 jaar met deze wet te maken zullen hebben. Daarna zal de wet onder druk van het volk (een revolte?) moeten worden afgeschaft.
Maar één en ander hangt natuurlijk ook nog af van de aankomende verkiezingen.

Ik hoop dat de gevestigde coalitiepartijen + Groen Links, PVDA en SP KEIHARD zullen worden afgestraft. Maar ik denk dat de meerderheid van de kiezers het wel goed vinden zo. Ze gaan maar aan hun eigen dommigheid ten onder want naast de nieuwe coronawet komt op de achtergrond ook nog eens de grootste economische crisis OOIT langzaam maar zeker naar voren.

Oh, wacht. Ik moet nog wc-papier (en zeep) in gaan slaan want de 2e Corona golf is bezig. Ha, ha, ha.


Update 25/10/2020 –
Oh ja. De laatste passagiers Boeing 747 van KLM is vandaag op Schiphol geland.
De gemeente vond het echter nodig om alle spottersplaatsen af te sluiten. Dit om mensen over te halen om niet te komen want zou te druk worden. Dit is toch te triest voor woorden!
Een nationaal cultureel evenement dat voor de laatste keer plaatsvond. Hoe durven ze?
Wat een idioten zijn het toch. In de buitenlucht heeft het virus bijna géén kans (alleen bij face to face contact).
En natuurlijk houden spotters die 1,5 meter afstand. Dat moet wel anders mislukt de foto want dan zie je een jas in beeld van de persoon die te dichtbij staat. Ben er al veel keren geweest. Er is ruimte genoeg. Niemand loopt elkaar in de weg. Niemand!
Bestuurders die dit soort besluiten nemen mogen wat mij betreft met pek en veren uit hun ambt getrapt worden.

Nick

Bronnen:  nu.nl, tweedekamer.nl en Trouw.nl

Similar Posts