|

BOA’S – 10/05/2021

” De dictatuur, testmaatschappij én politiestaat is een feit in Nederland! “

BOA’S. GOEDKOPE POLITIE?

Ze zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. De Boa’s.
Het AD besteedt er een flink artikel aan. Daarin zie ik meteen al een grote fout.
Ene Anne Marie Bosman van de Exameninstelling Toezicht & handhaving beweert dat met MBO 4 de boa’s beter zijn opgeleid dan politieagenten. Er zijn verschillende soorten BOA’s. De boswachter bijvoorbeeld kan best een MBO niveau 4 opleiding hebben.
maar in dit artikel gaat het over de handhaving. En dat is maximaal MBO niveau 3.
Voor zover ik weet kun je bij de politie alleen nog maar binnenkomen met een MAVO diploma. Daarmee ben je dan MBO niveau 4 waardig.

Ik zie vaak dat er voor MBO 2 politieopleiding géén werk of inschrijvingsmogelijkheid is. De facto denk ik dat er in de praktijk alleen nog maar MBO 4 politieagenten worden opgeleid (dus MAVO vooropleiding of een afgeronde MBO 2&3 opleiding). En dat is wel degelijk een hoger niveau dan de handhaving heeft. Want daar mag je aanmelden met VMBO basis of kader niveau terwijl bij de Politieacademie een VMBO (G)TL diploma nodig is.

Vroeger werden de mensen van handhaving ingezet vanuit de Melkertbanen. Aangezien er enorm bezuinigd moest worden op de politie kregen deze boa’s vanuit de gemeente steeds meer bevoegdheden. Na de nationalisatie van de politie werd dat alleen nog maar meer. Taken zoals foutparkeren gingen naar de boa’s.

Ik merk dat er vanuit de maatschappij veel weerstand tegen de boa’s (handhaving) en ik vind dat begrijpelijk. Ook al is er voor deze handhaving tegenwoordig een MBO niveau 2 & 3 opleiding, dan nog heb ik het gevoel dat er iets niet klopt.

In het coronatijdperk is duidelijk te zien dat de handhaving het moeilijk heeft. Zij zijn immers de eerste lijn bij problemen. Mensen hebben in deze tijd een veel korter lontje dan normaal en dat is goed te merken. De handhaving is dus de eerste die dat merkt en er naar mijn mening niet goed op kan of wil anticiperen.
Om die belachelijke coronaregels te handhaven, vangen boa’s altijd de eerste klappen op.
Maar in plaats van zelf eens na te denken of zaken wel kloppen gaan ze domweg alle opgelegde maatregelen zonder na te denken, uitvoeren. En hier loopt het dus mank. De agressie neemt toe en de handhaving wil dus uitgerust worden met bodycams en liefst ook een wapenstok.
Ik vind dat géén goed idee. Net zo min als dat ik het een goed idee vind om de boa’s de coronaregels te laten handhaven. De gemeente is blij met handhaving, want die kan op een goedkope manier een soort van extra politiemacht inzetten. Dat doen burgemeesters dan ook graag.

Mijn idee is om de bevoegdheden van handhaving te beperken tot puur hulpverlening. Géén opsporing bevoegdheden meer en géén wapenstok of iets dergelijks. Puur mensen helpen.
Aanspreken mag natuurlijk altijd maar de politie is diegene die handhaaft.
Als we de handhaving meer wapens en bevoegdheden gaan geven dan kom je al snel uit op een grote politiemacht. Maar wel een politiemacht die niet eenduidig is. En dat geeft op den duur grote problemen.


Nick

Bronnen: AD.nl

Similar Posts